در این میان بسیاری از آسیبهای اجتماعی موثر در افزایش آمار طلاق بررسی میشود، از ساده گرفتن خانوادهها در ازدواج گرفته تا ارائه تسهیلات دولتی و هشدارهایی در باب مشاورههای پیش از ازدواج. اما در این میان چیزی که شاید کمتر به آن توجه میشود هزینههای گزاف یک ازدواج معمولی است. همین دیروز که رئیس ستاد دیه کشور مهمان جام جم آنلاین بود اشاره کرد که تنها دو هزار نفر زندانی به واسطه عدم استطاعت مالی در پرداخت مهریه در زندانهای کشور هستند.
فارغ از مهریههای بالا و معضلات مربوط و سخت و آسان گرفتن خانوادهها برای برگزاری یک مراسم ازدواج معمولی ( و شاید هم کمتر از معمولی) هزینههای بسیاری را باید پرداخت کنیم. اینها تازه اول مشکلات است چرا که در محاسبه چنین هزینه هایی مواردی همچون مسکن لحاظ نشده است.
آغاز ماجرای وصال
اگر قرار باشد که مشاورههای پیش از ازدواج را بی خیال شوید که خب توصیه نمیشود و خرجی از این بابت نداشته باشید اولین گام گرفتن معرفی نامهای از یک دفتر ازدواج و طلاق برای آزمایش است. دفاتر ازدواج برای این معرفی نامه بین 10 تا 20 تومان از شما میگیرند تا شما را به فهرست آزمایشگاههای مورد نظر معرفی کنند. از آنجایی یکه ممکن است مراحل آزمایش در صورت برخی نشانهها پیچیده شود از 90 هزار تا حتی چند میلیون تومان هم جزو هزینههای آزمایش میتوان محاسبه کرد. اما به صورت معمول و با استعلام از چند آزمایشگاه باید در فهرست بلند بالای وصالتان حدود 100 هزارتومان خرج آزمایشگاه کنید.
حالا سر کیسه را شل کنید
خرید عروسی، پر خرجترین بخش یک ازدواج معمولی است. دقت کنید که میزان قیمتهای این گزارش برای در نظر گرفتن یک مراسم معمولی و البته کمتر از معمولی است. در این بخش اینکه چه خریدی به عهده چه خانوادهای است را فاکتور میگیریم و تنها به قیمتها اشاره داریم. یک دست کت و شلوار معمولی جنس پارچه ترک دوخت ایران را میتوانید در مغازههای منطقه باب همایون از 400 هزارتومان تا یک و میلیون سیصد هزار تومان پیدا کنید. البته میتوانید منطقه خرید را تغییر دهید و به پاساژهای میرداماد بروید تا این رقم از سه میلیون شروع شود ولی از آنجایی که قرار است این جشن خیلی معمولی باشد همان 500 هزار تومان را برای کت و شلوار در نظر بگیرید. کفش هم پیشنهاد ما همان راسته دوازه دولت تا میدان فردوسی است. یک جفت کفش معمولی با رقمهای حدود 250 هزار تومان آغاز میشود.
لباس عروس در یک مراسم معمولی خریداری یا دوخته نمیشود! چرا که هزینههای خرید و دوخت لباس عروس، مراسم را از حالت معمولیاش خارج میکند. بنابراین برای کرایه لباس عروس شما حداقل باید 450 هزار تومان بدهید هر چند این قیمت یک لباس عروس معمولی سایز 38 است.
طلا و جواهرات
هر چند خرجهای مراسم ازدواج بسیار نسبی است و نسبت دارد به میزان اقناع خانوادهها در چگونگی برگزاری مراسم اما یکسری از خرجها جزو ملزومات است. یکی از این ملزومات خرید حلقه ازدواج است. پاتوقهای این قلم جنس یکی خیابان گاندی است که خب خرید از آنجا کمی از استطاعت یک خانواده معمولی بالاتر است، یکی راسته خیابان کریمخان است و دیگری بازار بزرگ تهران. هر چند محلهای دیگری هم هستند که میتوان مغازههای متعددی از طلافروشی را از آنجا یافت مثل چهاراه کوکا در خیابان پیروزی یا راسته خیابان مخبر. در هر صورت یک جفت حلقه خیلی خیلی معمولی را میتوانید تا حدود 2 میلیون تومان تهیه کنید. این رقم تا چند ده میلیون قابل تغییر است. این رقم اعلام شده برای کمتر از یک عروسی معمولی است چرا که یک رینگ معمولی در بازار حدود 800 هزار تومان است.
برای خرید سرویس طلا وضعیت بدتر است! سرویسهای معمولی طلا از حدود 3.5 میلیون تومان شروع میشود و تا 90 میلیون تومان حتی جزو معمولیها محسوب میشود! برخی لوازم آرایش را جزو خریدهای عروسی محسوب میکنند و برخی نه. برخیهایی که حساب میکنند باید از حدود 500 هزار تومان تا 3 میلیون تومان برای خرید لوازم آرایش و البته ادوکلن خرج کنند.
خریدهای سفره عقد
یک سری خرج هایی در سر سفره عقد وجود دارد که خب در محاسبه کلی ما جایی ندارد. اینکه سیب و انار و شاخه گل بگذارید یا نه به نظر عروس و داماد بستگی دارد اما چیزی که در سر سفره عقد باید وجود داشته باشد آینه و شمعدان است. برای خرید آینه و شمعدان میتوانید به چهار راه سعدی بروید چرا که یکی از بورسهای آینه و شمعدان در آنجاست. بورس دیگر این قلم جنس در بازار تهران است که با پرسه ای چند ساعته احتمالا بتوانید آینه و شمعدان مورد علاقه تان را بیابید. در این دو محل قیمتها با 300-400 هزار تومان آغاز میشود تا چند میلیون ادامه دارد. اما یک محل دیگر هم وجود دارد و آن هم راسته خیابان منوچهری است. در آنجا میتوانید آینه شمعدانهای عتیقه را پیدا کنید البته اگر دوست دارید. قیمتهای آینه شمعدان در این خیابان از 600-700 هزار تومان آغاز میشود و بسته به جنس آینه شمعدان که نقره است یا برنج یا غیره تغییر پیدا میکند.
خرجهای خود مراسم
از همان ابتدا باید تکلیف را معلوم کنید که این مراسم قرار است در خانه باشد یا جایی غیر از خانه . اگر خانه باشد ( البته با توجه به متراژ خانههای این روزها) تعداد مهمانها کمتر است و خرج اجاره محل هم از کل ماجرا کسر میشود که البته رقم قابل توجهی است. ضمن اینکه از آنجایی که این مراسم خیلی معمولی است یکسری خرجها در گزارش هم دیده نمیشود مثلا کارت عروسی. میشود تهیه کارت عروسی را با انتشار دعوت از این مراسم در گروههای تلگرام خانوادگی و غیره جبران کرد. ولی اگر اصرار به خرید کارت دارید بورس آن در میدان بهارستان است. یا مثلا هزینه گل برای عروس با توجه به میزان علاقه داماد و عروس متغیر است و حتی میشود با کمی صرفه جویی گل را از بازار گل واقع در اتوبان محلاتی با قیمتی پایینتر ابتیاع کرد!
کرایه خودروی عروسی
تنوع اتومبیلها برای کرایه از پژو پرشیا آغاز میشود و تا پورشه باکستر ادامه دارد. قیمت پژو پرشیا با راننده ساعتی 30 هزار تومان است. بی ام و ٦٣٠ کروک گل زده از هفت صبح تا دوازده شب را با راننده میتوانید با 220 هزار تومان و بدون راننده با 290 هزارتومان داشته باشد. سوناتای اپتیمای جنسیس هم با راننده و بدون راننده 120 هزار تومان قیمت دارد.
کیک عروسی: برای یک مراسم ازدواج معمولی با حدود 60 تا 70 نفر مدعو شما باید حدود 6 تا 7 کیلو کیک داشته باشید. برای خرید کیک عروسی اگر میوه ای باشد هر کیلو 24 هزارتومان اگر کیک شکلاتی باشد 23 هزار تومان و اگر سفارشی باشد هر کیلو 30 هزار تومان خرج بر میدارد.
آرایش عروس
یک عروس خیلی معمولی با توجه به میزان هنرش میتواند هزینه آرایش را صفر کند و زحمت آرایش را خودش بکشد البته که این مورد کمی نایاب است بنابراین باید میزان هزینه آرایش عروس را هم به فهرست اضاه کرد. یک آرایشگاه در منطقه تهران پارس هزینه آرایش عروس را در آرایشگاه 600 هزار تومان محاسبه میکند و در منزل عروس 550 هزارتومان میگیرد. همین رقم برای منطقه ای مثل پاسداران از یک میلیون تومان شروع میشود.
غذا و دسر
منوی غذاها معمولا به صورت نفری محاسبه میشود و انواع مختلف غذا چندان تفاوتی در ماجرا ایجاد نمیکند. به عنوان مثال اگر شما 4 نوع غذا سفارش بدهید یا یکی در میزان رقم نهایی تفاوت محسوسی ایجاد نمیشود. برای 60 تا 70 نفر مهمان از یک تهیه غذای نسبتا مشهور در تهران با 4 نوع غذا و سالاد و نوشابه و دسر شما باید رقمی حدود 3 میلیون و 800 هزار تومان بپردازید. اما نکته ای که در تهیه غذا جود دارد این است که معمولا تشریفات غذا هم همراه با غذا تهیه میکنند. به این مفهوم که شما هزینه میز و صندلی را هم میتوانید با غذا محاسبه کنید و به ازای هر نفر یک رقم به دست بیاورید. اگر به شکل مجزا بخواهید یک مغازه کرایه رقم هایش را به جام جم آنلاین گفت. این شرکت برای هر صندلی از چهار هزار تومان تا 25 هزار تومان صندلی دارد. یعنی به ازای هر نفر 4 تا 25 هزار تومان هزینه صندلی میگیرد. مسزها هم از 15 هزار تومان آغاز و تا 60 هزارتومان ادامه دارد. هر میز شش نفره است و شش صندلی در کنارش قرار میگیرد. به طور کلی برای هزینه شام و دسر و البته ظرف و ظروف و میز و صندلی به ازای هر نفر مهمان حدود 60 هزارتومان باید بپردازید که این رقم برای یک مراسم 70 نفره برای شما 4 میلیون و دویست هزار تومان آب میخورد.
تاکید دوباره برای معمولی بودن مراسم شاید قصه این گزارش را وس کند اما بسیاری از خرجها هم وجود دارد که میتوان از آن چشمپوشی کرد. وگرنه آوردن موسیقی زنده در مراسم یا افراد سرگرم کننده و اجرای استندآپ کمدی هزینهها را بالاتر میبرد. با همه این اوصاف شما برای برگزاری یک مراسم شاید نیاز به 18 تا 20 میلیون پول دارید که همه اینها تازه برای آغاز زندگی است چرا که هزینه گزاف تازه بعد از مراسم آغاز میشود که آن هم مسکن است. قصه مسکن هم پر غصهتر از این هاست که در اینجا به آن اشاره شود.