تغییراتی خاص در ناخنها میتوانند نمایانگر کمبود مواد مغذی و مشکلات سلامت دیگر مانند کم خونی، مسائل مرتبط با تیروئید، و بسیاری بیماریهای دیگر باشند.
هنگامی که ما به بدن خود به خوبی رسیدگی نمیکنیم، ناخنها یکی از بخش هایی هستند که بسیار تحت تاثیر قرار میگیرند. هنگامی که مواد مغذی وارد بدن میشوند، پوست، مو و ناخنها آخرین بخش هایی هستند که آنها را دریافت میکنند. در نتیجه، مشکل در ناخنها میتواند نشان دهنده مشکلی در بدن انسان باشد.
بستر ناخن منطقه ای فوق حساس از پوست در انتهای انگشتان دست و انگشتان پا است و ناخنهای دست و ناخنهای پا از آن محافظت میکنند زیرا از پروتئین کراتین شکل گرفته اند. اگرچه هر فردی دارای ناخنهای منحصر به فرد است، ناخنهای سالم از ویژگی هایی مشابه مانند صافی، شفافی و این که به راحتی نمیشکنند، سود میبرند. در صورتی که ناخنها مواد مغذی کافی دریافت نکنند، آسیب پذیر شده و به راحتی صدمه میبینند.
تغییر در سبک زندگی، مصرف مواد غذایی سالم، دریافت ویتامینهای ضروری، مکملها و غیره از جمله کارهای ساده ای هستند که میتوانید برای حفظ سلامت ناخنها دنبال کنید. در ادامه با برخی مشکلات مرتبط با ناخنها و چگونگی مقابله با آنها بیشتر آشنا میشویم.
ناخنهای شکننده
دلایل: کمبود رطوبت یا کمبود ویتامین B بیوتین
راه حل: به گفته کارشناسان، ما باید روزانه 2,000 میکروگرم بیوتین دریافت کنیم. افزون بر این، ما باید روزانه 1,000 میلی گرم روغن ماهی مصرف کنیم تا رطوبت ناخنها حفظ شود. به منظور آبرسانی خارجی به ناخنها میتوانید روزانه از روغنهای طبیعی مانند روغن بادام استفاده کنید.
ناخنهای نرم یا به سمت بالا خمیده شده
دلیل: کمبود آهن
راه حل: افرادی که از سطوح پایین آهن برخوردار هستند باید سه بار در روز 325 میلی گرم سولفات آهن دریافت کنند.
برآمدگیهای عمودی
دلیل: افزایش سن (خطوط عمودی روی ناخنها را میتواند چین و چروکهای روی ناخن در نظر گرفت)
راه حل: برای صاف کردن خطوط عمودی روی ناخنها میتوانید آنها را با چند قطره روغن بادام و سوهان چرم بز پولیش بزنید. این کار را میتوانید سه یا چهار بار در هفته انجام دهید.
برآمدگیهای افقی یا فرورفتگی ها
دلایل: این برآمدگیها یا خطوط به واسطه صدمه یا چیدن کوتیکول، یا ضربه زدن مداوم با لبه جلویی ناخن روی یک سطح میتوانند شکل بگیرند. فرورفتگیها میتوانند در نتیجه آسیب ناشی از جراحی، تب بالا، کمبود مواد مغذی یا سوریازیس رشد ناخن را تحت تاثیر قرار داده است.
راه حل: مردم باید روزانه 1,000 IU ویتامین A دریافت کنند تا به سوخت و ساز پروتئین در ناخنها کمک کند و همچنین دریافت سه میلی گرم سیلیکون غذایی برای تقویت ناخنها لازم است.
ناخنهای زرد رنگ
دلایل: کمبود ویتامین E یا عدم تنفس کافی ناخن بین هر بار لاک زدن
راه حل: به گفته کارشناسان انسان باید دو بار در روز 400 IU ویتامین E دریافت کند. از جمله منابع خوب برای این آنتی اکسیدان میتوان به بادام، بادام زمینی، فندق، سیب زمینی شیرین، و روغن جوانه گندم اشاره کرد.
قارچ
دلایل: هنگامی که ناخنها به طور مرتب در معرض رطوبت و گرما قرار میگیرند، محیط برای رشد مخمر و باکتریها فراهم میشود. عفونتهای قارچی زیر ناخنهای پا به سرعت گسترش مییابند و از نشانههای اصلی این شرایط ناخن هایی با ظاهری زرد، سبز و یا کثیف، ضخیم شدن ناخن، یا جدا شدن ناخن از بستر خود است.
راه حل: برای پاکسازی قارچ ها، ناخنهای خود را روزانه به مدت 15 دقیقه در روغن درخت چای خالص ضد باکتری قرار دهید. روش دیگر مصرف داروهای گیاهی ضد قارچ است.
لکههای سفید
دلایل: آسیب ناخن یا کمبود روی
راه حل: افرادی که روی ناخنهای خود لکههای سفید مشاهده میکنند، در صورت کمبود روی باید روزانه 50 میلی گرم از این ماده مغذی دریافت کنند. همچنین، آنها باید مصرف نخود، گوشت قرمز، دانه کدو تنبل، یا دانه کنجد را در برنامه غذایی روزانه خود جای دهند. لکههای سفید ناشی از آسیب نیز با رشد ناخن از بین خواهند رفت.
چه زمانی باید نگران شد؟
در بالا به برخی از مشکلات رایج ناخن اشاره شد، اما هنگامی که آنها با نشانههای دیگری مانند خستگی یا تنگی نفس گره میخورند میتوانند نمایانگر مشکلات سلامت جدیتر باشند.
ناخنهای زرد: برونشیت مزمن
بستر ناخن آبی رنگ: مشکلات گردش خون
بستر ناخن قرمز رنگ: بیماری قلبی
بستر ناخن سفید رنگ: بیماری کبد
خم شدن ناخنها به سمت بالا: بیماری تیروئید
ناخنهای شکننده: کم کاری یا پرکاری تیروئید