روشنک مکبری نژاد درباره تغذیه سالمندان در طب سنتی ایران اظهار داشت: جمعیت سالمندان در سال 90 به 2/8 درصد جمعیت کشور رسیده است.
به
گفته وی براساس برآورد جمعیت شناسی در پایان چشم انداز 20 ساله به 7/14
درصد جمعیت کشور میرسد. تغذیه یکی از مهمترین عوامل سلامت در دوره
سالمندی است. وضعیت تغذیهای بد سبب افزایش بستری شدن در بیمارستان، عوارض،
مرگ و میر و کاهش کیفیت زندگی سالمندان است.
این متخصص طب سنتی
افزود: از دیدگاه طب سنتی ایران به دلیل مزاج سرد و خشک در دوره سالمندی،
تدابیر تغذیهای آنها توصیه به خوراکیهای گرم وتر و پرهیز از غذاهای
تولید کننده بلغم و سودا مانند بادمجان، هندوانه، خیار و ...است.
مکبری
نژاد ادامه داد: در منابع طب سنتی، تغذیه دوران سالمندی از نظر کمیت و
کیفیت تغذیه با توجه به مشکلات شایع این دوران مانند یبوست، ضعف عمومی بدن،
ضعف گوارش و... طراحی شده است.
وی بیان داشت: به این منظور مصرف
غذا به دفعات بیشتر و یا مقدار کمتر برای تامین انرژی لازم روزانه است.
غذاهایی که از نظر کمیت کم و از نظر کیفیت بالا و با هضم و دفع سریع باشند
مانند زرده تخم مرغ آب پز، آب گوشت، گوشت بره، جوجه مرغ و خروس، کبک، نان
خوب پخته شده با مقدار متوسط نمک ذکر شده است. از مرباها، مربای زنجبیل
پرورده به دلیل تقویت قوای جنسی، کلیه، مثانه و گوارش مفید است.
این
متخصص طب سنتی اضافه کرد: از گروه سبزی و صیفی جات، کاهو به دلیل اثرات
خواب آور) با ادویه جات گرم، کرفس، کمی تره، برگ چغندر، آب چغندر مطبوخ و
سیر توصیه شده است.
مکبری نژاد افزود: میوههایی مانند انجیر تازه و
خشک و آلو ( به دلیل ایجاد لینت مزاج)، انگور و از گروه خشکبار مویز با
مغز گردو و بادام مفید است هم چنین توصیه به مصرف شیر جوشیده شده با کمی
زنجبیل یا عسل شده و برای رفع یبوست غذاهای ملیین مانند شوربای مرغ یا
چغندر یا کلم، شیره جو با تخم کافشه، آب کلم توصیه شده است.
وی
خاطرنشان کرد: رعایت تدابیر غذایی راهکاری در دسترس، کم هزینه, موثر و با
پذیرش خوب از جانب سالمندان است. به طوریکه بسیاری از مشکلات سالمندی با
رعایت این تدابیر برطرف شده و سالمند بینیاز از مصرف دارو یا سایر روشهای
درمانی میشود. لذا آموزش این توصیهها به سالمندان گامی برای بهبود
کیفیت زندگی آنها است.