یکشنبه ۲۳ دی سال ۱۴۰۳

طراوت در سالمندي با تغذيه سالم

تمام این شرایط تنها در صورتی فراهم می‌شود که از ورزش مناسبی بهره‌مند شوید و تغذیه صحیحی داشته باشید.

سعی کنید از همه نوع میوه و سبزی 5 وعده در روز مصرف کنید. این مواد خون را از آنتی‌اکسیدان‌های قوی که با رادیکال‌های آزاد مقابله می‌کنند، اشباع می‌سازد. با مصرف میوه و سبزی در مرحله جوانی از بسیاری از آسیب‌ها از جمله انسداد شریان‌ها و تخریب سلولی می‌توان جلوگیری کرد. حتی در پیری نیز با مصرف این مواد به سلول‌های بدن در مقابله با پیشرفت بیماری‌ها می‌توان یاری رساند.

میوه‌ها سرشار از آنتی‌اکسیدان‌هایی هستند که بهتر از هر دارویی می‌توانند ما را در برابر ابتلا به بیماری‌های مزمن محافظت کنند. در مورد سبزی‌ها هم همین‌طور است. سبزی‌هایی مثل کلم، بلال، کلم بروکلی و فلفل و خیلی از سبزی‌های دیگر نیز اکسیر سلامتی و جوانی را در خود دارند.

شاید به نظرتان خنده‌دار باشد، اما واقعیت این است که یونجه یکی از سبزیجات سودمند است. ویتامین‌های A,C,E,K و آنزیم مخصوص هضم مواد نشاسته‌ای در این گیاه فراوان است.

20درصد پروتئین، اسید فسفریک، منیزیم، آهن و مقدر جزئی ارسنیک و سیلیس از دیگر مواد تشکیل‌دهنده این گیاه است.

سبزی دیگری که پزشکان خوردن آن را توصیه می‌کنند کلم است.

کلم‌ها مخصوصا کلم‌پیچ سرشار از ویتامین C، ویتامین A و اسید فولیک است و دارای عناصری مثل گوگرد، فسفر و کلسیم است. فولاد موجود در کلم برای زنان باردار بسیار مفید است و مانع بروز نواقص سیستم عصبی جنین می‌شود. همچنین فولات در پیشگیری از بیماری‌های قلبی و عروقی مفید است. از این رو افرادی که یک بار دچار سکته شده‌اند، خیلی خوب است مرتب کلم مصرف کنند.کلم ضد سرطان است و به کنترل فشار خون کمک می‌کند.

چغندر نیز به دلیل دار بودن مقدار زیادی آنتی‌اکسیدان برای درد مفاصل و نقرس مفید است. این گیاه حاوی فسفر، کلسیم، گوگرد، ید، آهن و مس و همچنین عناصر بسیار کمیابی است که برای بدن مفید است. کربوهیدرات، کمی پروتئین و ویتامین‌هایی چون1 B و 2 B، نیاسین، B6، B12 و C در آن موجود است. شیره چغندر سیستم گردش خون را بهبود می‌بخشد و به عملکرد سیستم ایمنی کمک می‌کند. چغندر به جذب غذا کمک کرده و آنتی‌اکسیدهای موجود در آن به حفظ سلامت عمومی و سلامت سلول‌های بدن کمک می‌کند.

فلفل دلمه‌ای نیز توصیه دیگر متخصصان تغذیه است. تحقیقات نشان داده که ویتامین C و بتاکاروتن فراوان موجود در فلفل دلمه‌ای می‌تواند از بروز بسیاری سرطان‌ها جلوگیری کند، زیرا این دو ماده مغذی جزو آنتی‌اکسیدان‌های قوی هستند. جالب است بدانید که فلفل‌های رنگی بتاکاروتن بیشتری دارند.

عنصر فعال فلفل که تندی آن را نشان می‌دهد به نام کپساسین سبب کاهش درد می‌شود.

این ماده خاصیت ضدباکتریایی نیز دارد.اسید فولیک موجود در آن جلوی سکته قلبی را می‌گیرد و فیبر موجود در این سبزی می‌تواند کلسترول خون را که عامل دیگری برای ابتلا به حمله قلبی و سکته است، کاهش دهد.

یکی دیگر از غذاهای توصیه شده توسط متخصصان ذرت است که دارای ارزش غذایی فراوانی است و غذای خوبی برای پیشگیری از سرطان است. کلسترول خون را پایین می‌آورد و برای درمان اگزما و بیماری‌های پوستی مفید است. رژیم غذایی ذرت شیرین نظیر سایر دانه‌ها مانند برنج و حبوبات در کاهش نرخ مرگ و میر ناشی از سرطان‌های کولون، پستان و پروستات بسیار موثر است.

باید بدانید که میوه و سبزیجات در صف اول موادی قرار دارد که می‌تواند پیری را به تعویق بیندازید، زیرا همان‌طور که همیشه گفته شده با خوردن آنها می‌توان بیشترین مقادیر آنتی‌اکسیدان‌ها را جذب بدن کرد.

 

ماهی دوست شماست

حداقل 2 یا 3 وعده در هفته ماهی بخورید. همه انواع ماهی‌ها مفیدند، اما ماهی‌های پرچربی مانند ماهی آزاد، خال مخالی، ساردین، شاه ماهی و تن حداکثر مقدار اسیدهای چرب امگا 3را دارند.

 

سویا را فراموش نکنید

در صورتی‌که خوردن غذاهای محتوی سویا برای یکبار در روز برایتان مقدور نیست، 2 یا 3 بار در هفته از آنها استفاده کنید. این ماده غذایی مفید دارای آنتی‌اکسیدان‌های بسیاری است که گمان می‌رود مانع ابتلا به برخی سرطان‌ها می‌شود.

 

مراقب کالری غذا‌ها باشید

تا اندازه‌ای کالری مصرف کنید که برای رشد و تغذیه مطلوب مناسب باشد. اگر پس از دوران بلوغ از مصرف کالری‌ها بکاهید و وزنی کمتر از حد عادی داشته باشید، در این صورت به حفظ جوانی و طولانی کردن عمر خود کمک زیادی کرده‌اید.

توجه کنید که افراد پیر یا بیمار به میزان کالری بیشتری نیاز دارند.

 

چربی را کنار بگذارید

از مصرف چربی‌های تخریب‌کننده سلول‌ها مانند چربی گوشت قرمز و محصولات لبنی مارگارین، روغن‌های گیاهی و غذاهای آماده پرهیز کنید و منحصرا از روغن زیتون، روغن کانولا و سایر روغن‌های غیراشباع و روغن میوه‌های مغزدار مثل فندق و گردو استفاده کنید.

 

مراقب گوشت قرمز باشید

مصرف گوشت باعث تخریب سلول‌های بدن، پیری، آسیب‌های قلبی و سرطان می‌شود، ولی در صورت به کار بردن بعضی اصول ساده، از قبیل روش صحیح پخت گوشت می‌توان از این صدمات پیشگیری کرد.

اگر گوشت قرمز، مرغ و حتی ماهی بیش از حد معمول پخته شوند، موادمضری تولید می‌کند. این مواد هنگام سرخ کردن گوشت در اثر فعل و انفعالات پروتئین‌های حیوانی به وجود می‌آیند. میزان حرارت به کار رفته در پختن گوشت تاثیر بسزایی در میزان تولیداین ماده دارد.

سرخ کردن، پختن گوشت روی کباب پز و کباب کردن، می‌تواند این مواد را در گوشت آزاد کند، در عوض پختن گوشت در فر و تنوری کردن، آمین‌های کمتری ایجاد می‌کند، آهسته آب‌پز کردن، جوشاندن و استفاده از مایکروویو تقریبا تولید این ماده را متوقف می‌کند.جوجه سرخ شده و استیک به میزان 5 تا 8 برابر بیشتر از ماهی سرخ شده این مواد مضر را تولید می‌کنند.

 

شیرین کام، بدون شیرینی

از مصرف بی‌رویه شکر یا دیگر هیدرات‌های‌کربن نظیر فروکتوز بکاهید. زیرا سبب افزایش میزان انسولین خون شده و به شریان‌ها آسیب می‌رساند.

 

سالم ولی بد بو باشید!

سیر می‌تواند از سرطان، اختلالات مغزی ناشی از پیری و انسداد شریان‌ها جلوگیری کند. مصرف یک حبه سیر در روز به صورت خام یا پخته مقدار مورد نیاز این آنتی‌اکسیدان‌ها را به بدن می‌رساند.

ویتامین‌ها و مواد معدنی موجب تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود و روند پیری را کند می‌کند و از بسیاری از شکستگی‌های استخوان‌ها و ناتوانی‌های غیرقابل درمان حتی در افراد بالای 80 سال جلوگیری می‌کند، بنابراین عاقلانه است که پیش از پیر شدن توجه خاصی به رژیم غذایی خود داشته باشیم.


پیام یا سوال خود را برایمان بفرستید

پر کردن فیلد های ستاره دار الزامی می باشد.*

*